Blog

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş sağlığına yeterli özen gösterilmemesi durumunda diş eti çekilmesi meydana gelebilir. Diş eti çekilmesi ise beraberinde diş hassasiyeti ve diş kaybını getirebilir. Diş eti çekilmesi kısaca, dişin etrafındaki pembe dokunun çekilerek diş kök yüzeyinin görünür hale gelmesine denir.
Diş Eti Çekilmesine Ne Sebep Olur?
Diş sağlığına yeterli özen gösterilmemesi durumunda diş eti çekilmesi meydana gelebilir. Bunun en belirgin nedeni ise diş eti hastalıklarıdır. Dişlerde oluşan plakların iyi temizlenememesi sonucu diş eti hastalıkları baş gösterir.
Bunun dışında yaşlanmaya bağlı fizyolojik sebeplerden ötürü de diş eti çekilmesi gerçekleşebilir. Diğer sebepler ise, diş taşları, hatalı diş fırçalama, hatalı yapılan dolgular, diş gıcırdatmak, dişlerin arasına yabancı cisimlerin sokulması gibi sebeplerdir.
Diş Eti Çekilmesini Nasıl Engelleyebiliriz?
• Öncelikle yumuşak bir diş fırçası kullanmak çok önemlidir. Dişlere baskı uygulanmadan, nazikçe diş temizliği yapılmalıdır.
• Diş etlerinin sağlıklı olması için kesinlikle tütün mamulleri kullanılmamalıdır.
• Ağız hijyenine ekstra özen gösterilmeli ve bakteri önleyici gargaralar kullanılmalıdır.
• Diş gıcırdatma problemi varsa geceleri ağız koruyucu kullanılmalıdır.
• C vitamini açısından zengin olan besinler tüketmek gereklidir.
• Bol bol su içilmelidir.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti çekilmesi ileri düzeyde ise cerrahı işlem uygulanması gerekir. Çekilmenin seviyesine göre, küretaj, indirme ameliyatı veya kuron uzatma gibi tedavi yöntemlerine başvurulur.
Tedavi Sırasında Acı Hissedilir mi?
Diğer diş tedavilerinde olduğu gibi, bu işlemde de hastaya lokal anestezi altında tedavi uygulanacağı için herhangi bir acı hissedilmez. Tedavi sonrası tüketilecek besinlerin sıcaklığına ve soğukluğuna dikkat edildiği takdirde de büyük acılar hissedilmez.